“Ik was uitontwikkeld binnen het basisonderwijs en had een nieuwe uitdaging nodig. Die heb ik bij CSG De Lage Waard gevonden”

Egbert Vos, docent wiskunde

 

“Ik denk dat ik als basisschoolleerkracht op het gebied van klassenmanagement een voorsprong heb op mensen die voor het eerst aan de slag gaan in het voortgezet onderwijs.”

Dat doorstromen van het basisonderwijs naar het voorgezet onderwijs een goede optie is, bewijst Egbert Vos. Na tien jaar voor groep 8 te hebben gestaan, besloot hij de switch te maken. “Ik was uitontwikkeld binnen het basisonderwijs en had een nieuwe uitdaging nodig. Die heb ik bij CSG De Lage Waard gevonden.”

 

Omdat Egbert al jarenlang voor groep 8 stond op een school in Papendrecht, kende hij CSG De Lage Waard al goed. Egbert: “Mijn mening over de school is altijd al positief geweest. Ik kon als groep 8-leerkracht altijd bij de afdelingsleiders van CSG De Lage Waard terecht als ik een leerling wilde bespreken wanneer ik twijfelde over een advies. De tijd die deze school neemt voor een warme overdracht van de leerling is groter dan op diverse andere scholen. Persoonlijke aandacht hebben voor het kind, is een manier van werken die bij mij past.”

Band opbouwen
Van een heel jaar voor een groep staan naar in een klein uur kennis overbrengen op één klas: dat klinkt als een grote overgang. “Dat valt wel mee”, verzekert Egbert. “Natuurlijk is het anders, de hele dag voor een groep staan of een klas maar 50 minuten voor je neus hebben. De grootste uitdaging vind ik een band op te bouwen met leerlingen die je maar een paar uur per week ziet. Maar dat gaat me steeds beter af.”

Veilige plek
Wie langs het lokaal van Egbert wandelt, valt meteen op dat hij zijn deur altijd open heeft staan. “Dat snappen niet alle collega’s, inderdaad”, lacht Egbert. “Ik vind dat prettig. Een open deur staat voor openheid. En ik voel me ook veilig genoeg om dat te doen. Iedereen die langsloopt kan horen wat ik zeg en zien wat ik doe. Dat typeert de cultuur en werksfeer op deze school voor mij: het is een veilige plek waar iedereen met elkaar meedenkt en -kijkt en waar je ook fouten mag maken zonder dat je er direct op wordt afgerekend.”

Begeleiding van coach en ervaren docent
Het schooljaar 2021/2022 is het eerste jaar voor Egbert als docent wiskunde. Naast fulltime lesgeven, studeert hij om zijn bevoegdheid te halen. Die combinatie vindt hij prima te doen: “Ik denk dat ik als basisschoolleerkracht op het gebied van klassenmanagement een voorsprong heb op mensen die voor het eerst aan de slag gaan in het voortgezet onderwijs. Daarover hoef ik niets meer te leren. Dus blijft alleen het inhoudelijke stuk over om mijn bevoegdheid te halen. Dat kost me nu één avond school per week en vanaf het volgende blok twee. Ik vind dat prima te combineren met mijn baan en privéleven. De begeleiding die je bij CSG De Lage Waard krijgt van een coach en ervaren docent is trouwens erg prettig. Het feit dat je met vragen direct ergens terecht kunt, maakt ook dat het leerproces natuurlijk verloopt.”

Geen moment spijt
“Ik heb het erg naar mijn zin op deze school”, besluit Egbert. “Ik werk in een jong en enthousiast team dat oog heeft voor de leerlingen. En ook betrokken is bij elkaar. De christelijke identiteit van de school speelt daar ook een belangrijke rol in, als je het mij vraagt. Ik ben blij met de keuze die ik heb gemaakt; ik heb er nog geen moment spijt van gehad.”

 

Van groep 8-leerkracht naar docent wiskunde: Egbert maakte de switch. Bekijk het filmpje voor zijn verhaal.

 

N

Locatie vmbo/mavo

N

Docent wiskunde

N

Vond de uitdaging waar hij naar zocht

Meer weten over onze locatie vmbo/mavo?

Een dynamische werkomgeving waar geen dag hetzelfde is. Samenwerken met betrokken en gedreven collega’s. Een plek waar plezier, goed onderwijs verzorgen, jezelf ontwikkelen en staan voor vakmanschap elkaar versterken. Dát is onze locatie vmbo/mavo.