“Ik ga iedere dag fluitend naar m’n werk en ga fluitend weer naar huis”

Arjan van Buren, zij-instromer vanuit bedrijfsleven

“Ik ga iedere dag fluitend naar m’n werk en ga fluitend weer naar huis. Ik had de stap van het bedrijfsleven naar het onderwijs tien jaar eerder moeten zetten.”

Overstappen van het bedrijfsleven naar het voortgezet onderwijs: Arjan van Buren deed het. “Ik ga iedere dag fluitend naar m’n werk en ga fluitend weer naar huis. Ik had de stap van het bedrijfsleven naar het onderwijs tien jaar eerder moeten zetten.”

 

Een vakman die zijn kennis met enthousiasme en passie overdraagt aan zijn leerlingen. Dat is het eerste wat in je opkomt zodra je een lokaal binnenstapt waar Arjan bezig is. “Ik ben een praktijkdocent in hart en nieren”, bevestigt Arjan. “Dat is het mooie aan dit vak: alle bagage die ik als ondernemer opdeed, kan ik overdragen aan mijn leerlingen. En dan heb ik het niet alleen over vakkennis. Ik vind de persoonlijke ontwikkeling van mijn leerlingen minimaal net zo belangrijk. Ook daar kan ik een bijdrage aan leveren door de levenslessen die ik als ondernemer – en als mens – leerde.”

Grootste valkuil
Dag in dag uit aan de slag voor je eigen onderneming. Met je handen werken. Altijd ergens anders bezig zijn. Veel in je eentje werken. Het leven dat Arjan als ondernemer leidde, is niet te vergelijken met dat van een docent. “Het is inderdaad echt heel anders”, beaamt Arjan. “In het bedrijfsleven wordt er productie van je gevraagd. In het onderwijs moet je ervoor zorgen dat de leerlingen productie leren draaien. Dat was in het begin mijn grootste valkuil: ik wilde teveel oplossen voor de leerlingen. Maar daar leren ze niets van. Belangrijker is dat je bij henzelf het denkproces in gang zet.”

Christelijke school
Dat Arjan geen ervaring heeft in het onderwijs, hield hem niet tegen om de overstap te maken. “Ik heb altijd al graag met jongeren gewerkt”, licht Arjan toe. Ik heb bijvoorbeeld ook jarenlang jeugdwerk gedaan in mijn kerk. Dat ik nu iedere dag met jongeren werk, vind ik fantastisch. Achteraf zeg ik dat ik de stap tien jaar eerder had moeten zetten. Ik geniet van mijn werk. Dat CSG De Lage Waard een christelijke school is, merk je in alles. Ik vind dat zelf ook prettig. Tijdens de dagopeningen en gesprekken met leerlingen kan ik ook iets over mijn geloof kwijt. Dat is een belangrijk deel van wie ik ben. Dus dat met leerlingen en collega’s delen is een voorrecht.”

Leren en werken
Over een tijdje hoopt Arjan zijn bevoegdheid als docent in ontvangst te nemen. De komende periode  is het dus best nog even aanpoten, met werk en studie naast elkaar. “Dat is wel te doen hoor”, lacht Arjan. “Natuurlijk is het soms best pittig: werken, studeren en nieuwe dingen leren. Maar het voordeel van leren en werken is dat je alles wat je leert, direct toe kunt passen in de praktijk. En je wordt door CSG De Lage Waard ook heel goed begeleid. Collega’s staan altijd voor je klaar. En als startend docent krijg je een coach toegewezen waar je terecht kunt met al je vragen. CSG De Lage Waard is een heerlijke school om voor te werken. Ik heb het hier ontzettend goed naar mijn zin.”

Fluitend naar je werk: Arjan ging aan de slag als zij-instromer bij CSG De Lage Waard. Bekijk het filmpje voor zijn verhaal.

N

Locatie vmbo/mavo

N

Docent techniek in opleiding (zij-instromer) bij het profiel bouw, wonen en interieur

N

Dol op zijn vak én werk als docent

Meer weten over onze locatie vmbo/mavo?

Een dynamische werkomgeving waar geen dag hetzelfde is. Samenwerken met betrokken en gedreven collega’s. Een plek waar plezier, goed onderwijs verzorgen, jezelf ontwikkelen en staan voor vakmanschap elkaar versterken. Dát is onze locatie vmbo/mavo.