Werken & leren

Word leraar vanuit de praktijk!

Ben je bijna klaar met je middelbare school en wil jij zelf graag voor de klas? Of ben je toe aan een nieuwe uitdaging in je carrière? Dan is een lerarenopleiding via de christelijke opleidingsschool (COS) misschien wel iets voor jou! Je volgt een lerarenopleiding met onze school als thuisbasis en wordt ‘on the job’ opgeleid tot een onderwijsprofessional.

Bij deze opleidingsmethode leer je niet alleen de theorie, maar doe je ook direct praktijkervaring op. Zo kun je meteen zien of het lesgeven iets voor jou is. Je komt terecht in een omgeving waarbij respect, verantwoordelijkheid en dienstbaarheid belangrijke waarden zijn. Deze waarden helpen jou om je voor te bereiden op een carrière als leraar waarbij je een positieve invloed hebt op de levens van je leerlingen. Je krijgt de ruimte om jezelf te ontwikkelen én leert hoe je jouw leerlingen kan helpen bij de vorming van hun eigen identiteit.

Hoe gaat dat praktisch?

Je gaat drie dagen bij ons aan de slag. Je doet ervaring op met lesgeven en leert het vak geleidelijk. Je ontwikkelt jezelf op de werkvloer én je wordt begeleid door een professionele leergemeenschap (PLG) van begeleiders en medestudenten. Dat combineer je met colleges bij de CHE of Driestar hogeschool. Na afronding van het vierjarige programma heb je een HBO-bachelor diploma tot leraar voortgezet onderwijs (tweedegraads onderwijsbevoegdheid).

Welke opleidingen kun je volgen?

De volgende lerarenopleidingen kun je bij COS volgen:
Leraar godsdienst/ levensbeschouwing (CHE)
Leraar Nederlands, Duits, Engels, wiskunde, geschiedenis of economie (Driestar hogeschool)

Toelating en inschrijving

Duaal
Om toegelaten te worden tot het COS-programma heb je een havo-, vwo- of
mbo- (niveau 4) diploma nodig. Vanaf het 3e studiejaar kan je als COS-student solliciteren op vacatures voor een gedeeltelijke, betaalde benoeming als docent.

Zij-instromer
Wil je als zij-instromer het onderwijs in? Er zijn mogelijkheden om direct als docent te starten met een al dan niet volledige, betaalde baan. Dit is alleen mogelijk als wij vacatures hebben. Solliciteer op de vacature en geef aan dat je wilt studeren via COS. We gaan graag met je in gesprek over jouw motivatie en mogelijkheden voor een passend  maatwerktraject.

Inschrijving
Meld je aan via onze schoolcoördinator Marga Juffer – van Dommelen. Graag gaan wij in gesprek over jouw motivatie. Je schrijft je daarna officieel in voor de vakopleiding van jouw keuze via Studielink.

COS: Leren met lev

COS bestaat uit een samenwerking tussen de CHE, Driestar Hogeschool en acht scholen voor christelijk voortgezet onderwijs in heel Nederland waaronder CSG De Lage Waard. Het motto van COS is ‘leren met lev’. Het Hebreeuwse woord lev verwijst naar de verbinding tussen hart, hoofd en handen.

Het opleidingsprogramma van COS daagt je uit, rust je toe en leidt je op om een gemotiveerde en kundige vakdocent in het christelijk voortgezet onderwijs te worden. Er is veel ruimte om jezelf te ontwikkelen en te leren hoe je als christen een voorbeeld kan zijn voor jouw leerlingen. Je leert hoe je als christen een goede pedagoog en leraar kan zijn én hoe je dit verwerkt in je vak.

Meer informatie over COS vind je op
www.lerarenopleidingcos.nl

Interesse of vragen?

Neem contact op met onze schoolcoördinator binnen CSG De Lage Waard

Marga

Marga Juffer – van Dommelen

Schoolopleider locatie vmbo/mavo

Schoolcoördinator: cos@delagewaard.nl

Adriana

Adriana Martins de Oliveira

Schoolopleider locatie havo/vwo

Heb je interesse om een lerarenopleiding via COS op CSG De Lage Waard te volgen of heb je vragen? Stuur dan een mail naar Marga Juffer – van Dommelen, schoolcoördinator COS CSG De Lage Waard.